Når du blir angrepet

  Når du blir angrepet

  Bibelen lærer oss at når vi fristes eller angripes må vi først og fremst ta vare på hjertet vårt. "Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet utgår fra det", Ordspr 4:23.

  Vårt hovedproblem er ikke ondskapen som møter oss, men ondskapen som kan få rom i vårt eget hjerte. Vi skal ikke la synden råde, men være herre over den. "Herren sa til Kain: «Hvorfor er du harm, og hvorfor stirrer du ned for deg?  Hvordan er det? Har du godt i sinne, kan du løfte blikket. Men har du ikke godt i sinne, ligger synden på lur ved døren. Den vil ha makt over deg, men du skal være herre over den", 1. Mos 4:6-7.

  Når vi angripes skal vi ikke angripe tilbake, men overvinne det onde med det gode. "La deg ikke overvinne av det onde, men overvinn det onde med det gode", Rom 12:21.

  I møte med det onde er det kun kjærligheten som kan seire. "Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig, den misunner ikke, den skryter ikke, er ikke hovmodig.  Den gjør ikke noe usømmelig, den søker ikke sitt eget, blir ikke oppbrakt og gjemmer ikke på det onde. Den gleder seg ikke over urett, men har sin glede i sannheten. Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt", 1. Kor 13:4-7. "Fremfor alt, ha inderlig kjærlighet til hverandre, for kjærligheten skjuler en mengde synder", 1. Pet 4:8.

  Det er mange gode forbilder i Bibelen på å la være å gjengjelde ondt med ondt. "Saul (...) sa til David: «Du er bedre enn jeg, for du har gjort godt mot meg, enda jeg har gjort ondt mot deg. I dag har du vist meg hvor god du er mot meg; du drepte meg ikke da Herren hadde gitt meg i din hånd", 1. Sam 24:18-19.

  Jesus er veldig tydelig på at vi ikke skal hevne det onde, men heller vende det andre kinnet til. "Men jeg sier dere: Sett dere ikke til motverge mot den som gjør ondt mot dere. Om noen slår deg på høyre kinn, så vend også det andre til", Matt 5:39.

  Gud har lovet at han skal bevare oss fra det onde. Vi skal ikke prøves over evne. "Jeg ber ikke om at du skal ta dem ut av verden, men at du skal bevare dem fra det onde", Joh 17:15. "Gud er trofast. Han skal ikke la dere bli fristet over evne, men gjøre både fristelsen og utgangen på den slik at dere kan tåle den", 1. Kor 10:13.

  Vi skal ikke dømme, for dommen hører Gud til. Gud kjenner sannheten og dømmer rett. "Gud er konge over folkene, Gud har satt seg på sin hellige trone", Salme 47:9. "Ve dem som kaller det onde godt og det gode ondt, de som gjør mørke til lys og lys til mørke, bittert til søtt og søtt til bittert!", Jes 5:20. "De gravde en fallgrav for meg, men selv falt de ned i graven", Salme 57:7.

  Om Gud skal tilgi vår synd, må vi selv tilgi de som har gjort ondt mot oss. "Og herren ble harm og overlot tjeneren til harde fangevoktere, inntil han hadde betalt alt han skyldte. Slik skal også min himmelske Far gjøre med hver og en av dere som ikke helhjertet tilgir sin bror", Matt 18:34-35.